Discussion Board

Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    14

    S60 5th ed emulator startup failed

    hi all,

    does the s60 5th Ed emulator conflict with something? every time I tried to start the emulator I got the message "epoc.exe has encountered a problem and needs to close..", I've installed several sdks of other versions abd they all work fine.

    following is the log during the startup:

    PlatSecEnforcement OFF
    PlatSecDiagnostics ON
    PlatSecProcessIsolation ON
    PlatSecEnforceSysBin ON
    PlatSecDisabledCaps NONE
    0.000 Thread 00957468 created @ 0x957468 - Win32 Thread ID 0xf24
    0.000 Thread EKern.exe::Supervisor created @ 0xa51c58 - Win32 Thread ID 0x1924
    0.000 Thread EKern.exe::DfcThread0 created @ 0xa528bc - Win32 Thread ID 0x1204
    0.000 Thread EKern.exe::DfcThread1 created @ 0xa52cec - Win32 Thread ID 0xcd8
    0.000 Thread EKern.exe::TimerThread created @ 0xa533dc - Win32 Thread ID 0x1548
    0.085 Thread EKern.exe::FlashThread created @ 0xa62c68 - Win32 Thread ID 0x17d4
    0.480 Thread EKern.exe::MultiMediaCard0 created @ 0xa63dfc - Win32 Thread ID 0x19f8
    0.490 Thread EKern.exe::NandThread created @ 0xa6eee4 - Win32 Thread ID 0x1b58
    0.495 Thread EFile.exe::Main created @ 0xa6fcb8 - Win32 Thread ID 0x1cb8
    0.495 Thread EFile.exe::Local-00a71d40 created @ 0xa72000 - Win32 Thread ID 0x1b5c
    0.500 Thread EFile.exe::LoaderThread created @ 0xa73c90 - Win32 Thread ID 0xa34
    0.500 Thread EFile.exe::StartupThread created @ 0xa742ac - Win32 Thread ID 0x188c
    0.540 Thread E32STRT.EXE::Main created @ 0xa79c30 - Win32 Thread ID 0xfd4
    0.545 Thread EFile.exe::Local-00a79d70 created @ 0xa7a030 - Win32 Thread ID 0x1d40
    0.545 Thread EFile.exe::Local-00a7a324 created @ 0xa7a5e4 - Win32 Thread ID 0x1384
    0.555 Thread EFile.exe::InitCompleteThread created @ 0xa7c95c - Win32 Thread ID 0x1d4
    0.600 Thread HALSettings.exe::Main created @ 0xa7cf20 - Win32 Thread ID 0x600
    0.600 Thread HALSettings.exe::Main Killed -12
    0.610 Thread EFile.exe::Local-00a7c890 created @ 0xa7cb50 - Win32 Thread ID 0x1b04
    0.640 Thread domainSrv.exe::Main created @ 0xa7d99c - Win32 Thread ID 0x1dcc
    0.735 Thread SYSSTART.EXE::Main created @ 0xaadf8c - Win32 Thread ID 0x858
    0.735 [STRT][S]: [TIMESTAMP] (3:54:35.730000 us) Begin S60 startup
    0.770 Thread centralrepositorysrv.EXE::Main created @ 0xa7f9f8 - Win32 Thread ID 0x1b8c
    0.790 [STRT][S]: [INFO]: Adaptation time limit = 30000000 us
    0.790 [STRT][S]: [INFO]: Monitoring time limit = 60 s
    0.790 [STRT][S]: [INFO]: Startup completion time limit = 20 s
    0.790 [STRT][S]: [INFO]: Creating start list from file 'Z:\resource\starter.RSC'
    0.795 [STRT][S]: [INFO]: Initializing Feature Manager
    0.825 Thread FeatMgrServer.exe::Main created @ 0xa80874 - Win32 Thread ID 0x1950
    0.870 Thread ecomserver.EXE::Main created @ 0xa81704 - Win32 Thread ID 0x144c
    0.925 Assertion failed: Kernel must be unlocked
    Function: Kern::HalFunction(TInt, TInt, TAny*, TAny*)
    0.925 Assertion failed: Do not call in ISR context
    Function: Kern::HalFunction(TInt, TInt, TAny*, TAny*)
    0.925 Assertion failed: Kernel must be unlocked
    Function: NKern::LockSystem
    0.925 Assertion failed: Do not call in ISR context
    Function: NKern::LockSystem
    0.925 Assertion failed: Do not call in ISR context
    Function: NKern::Lock
    0.925 Assertion failed: Do not call from bare Win32 threads
    Function: NKern::Lock
    0.925 Assertion failed: Kernel must be locked exactly once
    Function: NFastMutex::Wait
    0.925 Assertion failed: Do not call in ISR context
    Function: NKern::Unlock
    0.925 Assertion failed: Do not call from bare Win32 threads
    Function: NKern::Unlock
    0.925 Assertion failed: Do not call in ISR context
    Function: NKern::Lock
    0.925 Assertion failed: Do not call from bare Win32 threads
    Function: NKern::Lock
    0.925 Assertion failed: Do not call in ISR context
    Function: NKern::Unlock
    0.925 Assertion failed: Do not call from bare Win32 threads
    Function: NKern::Unlock



    thanks!

  2. #2
    Nokia Developer Moderator
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Oslo, Norway
    Posts
    28,807

    Re: S60 5th ed emulator startup failed

    You may consider sharing some details of your PC. Like the OS for example. Can it happen that you are using 64-bit OS?

  3. #3
    Regular Contributor
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Bangalore
    Posts
    200

    Post Re: S60 5th ed emulator startup failed

    Hi,

    You need to check RAM size as well. If RAM is ok then i think somewhat linking issue with perl script.
    Thanks & Regards,

    Chirag

  4. #4
    Registered User
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    14

    Re: S60 5th ed emulator startup failed

    Hi, thanks for your reply.

    here are some details of my pc:

    CPU: Intel Pentium 4 3.00GHz
    OS: Windows Xp professional(5.1 build 2600)
    System Model:HP Compaq dx7200 Microtower
    Memory: 2GB

    I've Installed all the necessary softwares including jre v1.6.0_10 and ActivePerl v5.6.1, and I also installed several other versions of SDK, such as S60v3 fp1, S60v3 fp2 etc. They all work fine.

    I noticed that there are some "Assertion failed" in the log of startup:

    0.925 Assertion failed: Kernel must be unlocked
    Function: Kern::HalFunction(TInt, TInt, TAny*, TAny*)
    0.925 Assertion failed: Do not call in ISR context
    Function: Kern::HalFunction(TInt, TInt, TAny*, TAny*)
    0.925 Assertion failed: Kernel must be unlocked


    is it normal? or maybe it's the reason why emulator crashed,But what causes it?

  5. #5
    Registered User
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    3

    Re: S60 5th ed emulator startup failed

    Hi,
    Your SDK installation path must be too deep. Reinstall your SDK in at a simple and short path, eg: c:\SDK and it shall work.
    njoyeee

  6. #6
    Registered User
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    3

    Re: S60 5th ed emulator startup failed

    Quote Originally Posted by zoiks_guy View Post
    Hi,
    Your SDK installation path must be too deep. Reinstall your SDK in at a simple and short path, eg: c:\SDK and it shall work.
    njoyeee
    That is correct. I had the same problem and the provided solution worked.

  7. #7
    Super Contributor
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Czech Republic
    Posts
    2,037

    Re: S60 5th ed emulator startup failed

    Hi,

    I do not know if your problem is same as I have, but to run 3rd FP2 and 5th Edition emulator I have to chanage boot.ini to be able to boot with NoExecute=OptOut or/and NoExecute=OptIn.

    Code:
    [boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows XP Professional OptOut" /fastdetect /NoExecute=OptOut
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows XP Professional OptIn" /fastdetect /NoExecute=OptIn
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows XP Professional Execute" /fastdetect /Execute
    I have found it occasionally, as I had the same problem also with WinCE emulator:
    http://forums.microsoft.com/MSDN/Sho...82429&SiteID=1

    BR
    STeN

  8. #8
    Registered User
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    14

    Thumbs up Re: S60 5th ed emulator startup failed

    Quote Originally Posted by zoiks_guy View Post
    Hi,
    Your SDK installation path must be too deep. Reinstall your SDK in at a simple and short path, eg: c:\SDK and it shall work.
    njoyeee
    Yes, it works, Merci beaucoup!!!

  9. #9
    Registered User
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    1

    Re: S60 5th ed emulator startup failed

    Ya, it works. Thnx

Similar Threads

  1. Netbeans and S60 Emulator - Failed to Initialize Session
    By dpreta613 in forum Mobile Java Tools & SDKs
    Replies: 11
    Last Post: 2011-12-25, 10:44
  2. Unable to Obtain S60 5th Edition Migration Rules
    By kamalakshan in forum Symbian User Interface
    Replies: 4
    Last Post: 2008-10-17, 12:46
  3. S60 5th edition and TactileFeedback
    By jappit in forum Mobile Java Tools & SDKs
    Replies: 3
    Last Post: 2008-10-15, 23:27
  4. Replies: 0
    Last Post: 2008-10-08, 10:36
  5. Authorization Failed, lapi.jar, S60 3rd FP2
    By sandymc in forum Mobile Java General
    Replies: 5
    Last Post: 2008-05-23, 18:59

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
×