×

Discussion Board

Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    82

    QML SoundEffect working for anyone?

    I've been trying to play a simple stereo wav file using QML SoundEffect, but I'm hearing nothing on N9.

    Does this work for somebody?
    The Audio element works just the same (no sound).

    Btw, the docs don't state if the audio can be in a resource file. Can it?

    On Simulator I don't have sound either, but that is probably due to some issue with Linux (Kubuntu 11.04 amd64) host I'm using. When running on Simulator I see this message in application output:
    defaultServiceProvider::requestService(): no service found for - "com.nokia.qt.mediaplayer", checking... yes that is
    https://bugreports.qt.nokia.com/browse/QTSIM-133

    Btw. often when I have problems it seems to be related to QtMobility... is it just a coincidence, or is it some step-child that could use some love?
    Grego
    http://mpaja.com/

  2. #2
    Nokia Developer Champion
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Noida,India
    Posts
    3,987

    Re: QML SoundEffect working for anyone?

    Are you able to play file on the native music player of N9.

  3. #3
    Registered User
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    449

    Re: QML SoundEffect working for anyone?

    Able to play the .wav file from music player in N9. But when trying to play it using QML Soundeffect, it throws this error -

    QSoundEffect(pulseaudio): Error decoding source

  4. #4
    Registered User
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    82

    Re: QML SoundEffect working for anyone?

    Hmm... after some playing around with paths it started to work. Not quite sure what was the problem...

    Audio plays only once though, but SoundEffect plays multiple times. Presumably Audio would need to be reinitialized somehow.
    Grego
    http://mpaja.com/

  5. #5
    Registered User
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    82

    Re: QML SoundEffect working for anyone?

    And it seems that resource url is supported, so

    source: "qrc:/res/shrink.wav"

    also works. I might have just had the device volume too low so I not hear the sound.
    Note to self: for volume control, remember "[classify gaming]" for N9
    Grego
    http://mpaja.com/

  6. #6
    Super Contributor
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    1,024

    Re: QML SoundEffect working for anyone?

    Hi,
    are you sure you can play files stored in the QR system?
    It was not suppoted few time ago.
    The problem there was related to GStreamer backend which was not able to access to Qt resources.
    I guess I missed the update.

  7. #7
    Registered User
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    82

    Re: QML SoundEffect working for anyone?

    Quote Originally Posted by gnuton View Post
    Hi,
    are you sure you can play files stored in the QR system?
    It was not suppoted few time ago.
    The problem there was related to GStreamer backend which was not able to access to Qt resources.
    I guess I missed the update.
    Well, it seems that it plays from qrc:, but it seems a bit flaky all the same.
    SoundEffect does not seem to honor the volume at all, neither the hardware volume buttons, nor the volume setting in QML. I got everything blasting at full volume.

    Changing the "source:" for existing SoundEffect also gives strange effects, sometimes the old effect is still in some buffer.

    And now it stopped playing again.
    I now get these messages at startup:
    QSoundEffect(pulseaudio): faild to set volume

    I guess time to reboot the phone....
    Grego
    http://mpaja.com/

  8. #8
    Registered User
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    82

    Re: QML SoundEffect working for anyone?

    Strange enough, even after reboot SoundEffect continues to be silent. Oh well, time to go back to QAudioOutput in C++ which I've used in the past with success.
    Grego
    http://mpaja.com/

  9. #9
    Registered User
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    80

    Re: QML SoundEffect working for anyone?

    Quote Originally Posted by grekker View Post
    time to go back to QAudioOutput in C++ which I've used in the past with success.
    Seems to be very wise; Multimedia on Qt for mobile devices seems to be full of bugs at this time. I reported some bugs but they didn't even got reviewed so far...

Similar Threads

  1. SoundEffect element on device
    By vaselli.vittorio in forum [Archived] Qt Quick
    Replies: 2
    Last Post: 2012-05-14, 14:06
  2. Bluetooth connection working in emulator, but not working on Nokia E52
    By voroske.julia in forum Mobile Java Networking & Messaging & Security
    Replies: 3
    Last Post: 2011-05-30, 13:01
  3. WebPost not working on device, working fine on emulator
    By swarupk2007 in forum Symbian Networking & Messaging (Closed)
    Replies: 2
    Last Post: 2010-02-09, 14:59
  4. Replies: 2
    Last Post: 2006-03-11, 09:29

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
×