×

Discussion Board

Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    28

    Unhappy UI black and images not updated

    Hi,

    I am having strange issues with the UI on N8.

    1. The images go black after some time. I set epocheapsize to

    EPOCHEAPSIZE 0x5000 0x2000000

    and epocstacksize to 80kb as my app is heavy, without any effect.

    2. The images on my screens are not getting updated. I cleaned, re-imported my project, deleted the mbm, mif, sis files and the project folder created in S60/devices/<api> with no effect. Some images are showing correctly while the same images are not getting updated on other screens. Other images are showing black as shadows with every build. My MBM is not getting created at build time so I have to use abld at console to build it every time.

    I cannot currently test my app on the emulator as I have integrated the UI with PJSIP. The stand-alone UI was displaying perfectly on the emulator and N8.

    Please help
    Thank you

  2. #2
    Super Contributor
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    India
    Posts
    3,037

    Re: UI black and images not updated

    Are you getting any error while loading the image? it seems image is not loaded properly, so you are getting black screen.
    Use [URL="http://qt.nokia.com/products/qt-quick/"]Qt-Quick[/URL] to make your application UI more attractive.

    [URL="http://store.ovi.com/content/271896"]http://store.ovi.com/content/271896[/URL] | [URL="http://store.ovi.com/content/276199"]http://store.ovi.com/content/276199[/URL] |[URL="http://store.ovi.com/content/276202"] http://store.ovi.com/content/276202[/URL] | [URL="http://store.ovi.com/content/280827"]http://store.ovi.com/content/280827[/URL]

  3. #3
    Registered User
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    28

    Re: UI black and images not updated

    No, I am not getting any errors. The screen initially loads perfectly and after a minute of working, a few of its images go black

  4. #4
    Super Contributor
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    India
    Posts
    3,037

    Re: UI black and images not updated

    which api you have used to load an image? Do you have multiple images on screen? share some piece of code that will be helpful to understand the issue.
    Use [URL="http://qt.nokia.com/products/qt-quick/"]Qt-Quick[/URL] to make your application UI more attractive.

    [URL="http://store.ovi.com/content/271896"]http://store.ovi.com/content/271896[/URL] | [URL="http://store.ovi.com/content/276199"]http://store.ovi.com/content/276199[/URL] |[URL="http://store.ovi.com/content/276202"] http://store.ovi.com/content/276202[/URL] | [URL="http://store.ovi.com/content/280827"]http://store.ovi.com/content/280827[/URL]

  5. #5
    Registered User
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    28

    Re: UI black and images not updated

    I have multiple images on screen...this is how i load an image -

    In ConstructL() -
    AknIconUtils::CreateIconL(iBtnBitmapBg,iBtnBitmapBgMask, KImgMifFile360, EMbmPe_svgs_360x640Bg_240_234, EMbmPe_svgs_360x640Bg_240_234_mask);


    In SizeChanged()
    AknIconUtils::SetSize( iBtnBitmapBg, TSize( 360, 487), EAspectRatioNotPreserved);
    AknIconUtils::SetSize( iBtnBitmapBgMask, TSize( 360, 487), EAspectRatioNotPreserved);

    In Draw()
    TRect sourceRectBg( TPoint( 0, 0), iBtnBitmapBg->SizeInPixels() );
    gc.BitBltMasked( iBitmapBgPos, iBtnBitmapBg, sourceRectBg,iBtnBitmapBgMask, EFalse);

  6. #6
    Super Contributor
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    India
    Posts
    3,037

    Re: UI black and images not updated

    Your code seems fine. Is it possible that newer image overlap the older image?
    Use [URL="http://qt.nokia.com/products/qt-quick/"]Qt-Quick[/URL] to make your application UI more attractive.

    [URL="http://store.ovi.com/content/271896"]http://store.ovi.com/content/271896[/URL] | [URL="http://store.ovi.com/content/276199"]http://store.ovi.com/content/276199[/URL] |[URL="http://store.ovi.com/content/276202"] http://store.ovi.com/content/276202[/URL] | [URL="http://store.ovi.com/content/280827"]http://store.ovi.com/content/280827[/URL]

  7. #7
    Registered User
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    28

    Re: UI black and images not updated

    Nope..I have replaced the old images with the new ones...so its the same UI with new images / buttons

  8. #8
    Nokia Developer Moderator
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Lempäälä/Finland
    Posts
    29,165

    Re: UI black and images not updated

    and for the not updating part of the problem, you need to clear teh image cache after modifying the mbm/mif files, so do reboot your device after installing modified images into it.

  9. #9
    Registered User
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    28

    Re: UI black and images not updated

    thanks symbianyucca, I shall try that as soon as i get hold of my device again

  10. #10
    Registered User
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    28

    Re: UI black and images not updated

    the issue persists :(

  11. #11
    Nokia Developer Moderator
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Lempäälä/Finland
    Posts
    29,165

    Re: UI black and images not updated

    Basically images do not go black by them selves, it basically just does not happen. So you would need to check each place you are modifying the image pinters and see what is happening in there. Also do check what it is that you are doing when the change occurs, it propably gives you some hint.

  12. #12
    Super Contributor
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    India
    Posts
    3,037

    Re: UI black and images not updated

    I have faced this issue once, don't remember the exact reason. may be I have used the same bitmap object to draw different images.
    Use [URL="http://qt.nokia.com/products/qt-quick/"]Qt-Quick[/URL] to make your application UI more attractive.

    [URL="http://store.ovi.com/content/271896"]http://store.ovi.com/content/271896[/URL] | [URL="http://store.ovi.com/content/276199"]http://store.ovi.com/content/276199[/URL] |[URL="http://store.ovi.com/content/276202"] http://store.ovi.com/content/276202[/URL] | [URL="http://store.ovi.com/content/280827"]http://store.ovi.com/content/280827[/URL]

  13. #13
    Registered User
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    28

    Re: UI black and images not updated

    I have sorted the issue -
    > The images were black because the actual size of the image and size in SetSize() were different. (I had received a new set of images to work with)
    > The issue with images not being updated was finally solved by rebooting the phone with every image update (as symbianyucca pointed) thanks everybody ! :)

  14. #14
    Registered User
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    28

    Re: UI black and images not updated

    Hi,

    On opening different views, a few svg images with transparency mask either -
    > become more transparent
    > become black

    and its always the same images. It happens randomly in the same views within the same application instance. I have checked all image pointers but can't seem to find the problem. My solution in the last post solved most of the image problems but not all. Urgent! thanks !

  15. #15
    Nokia Developer Moderator
    Join Date
    Mar 2003
    Location
    Lempäälä/Finland
    Posts
    29,165

    Re: UI black and images not updated

    Images do not change without somebody doing changes on them, so re-check your logic and see that it is not modifying the images.

    also do cehck that you size your masked images always to the exact drawing size, some devices will do funny stuff if the drawing size for masked images is different than their original size.

Similar Threads

  1. on N85 loaded Images are black rectangles
    By TacB0sS in forum Mobile Java General
    Replies: 5
    Last Post: 2009-08-25, 17:43
  2. N95 8G with 3G Black
    By chpprpilot in forum General Development Questions
    Replies: 4
    Last Post: 2007-11-18, 18:41
  3. getting black and white images from mbm!!
    By Shaddy_ in forum Carbide.c++ IDE and plug-ins (Closed)
    Replies: 3
    Last Post: 2007-02-22, 11:00
  4. Black text when drawing to mutable images on the 3650
    By sam.hendley in forum Mobile Java Media (Graphics & Sounds)
    Replies: 2
    Last Post: 2003-11-03, 13:18

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
×